Scheepsmaatjesproject Titus Brandsma Parochie Leeuwarden e.o.

Het Scheepsmaatjesproject heeft 22 mensen in haar bestand met een verstandelijke beperking.
Zij wonen allen binnen een organisatie waarin zij begeleiding en verzorging krijgen.
De werkgroep probeert samen met andere parochianen deze groep zichtbaar te houden voor de parochie en hen het gevoel te geven dat zij er echt bij horen.
Zo nu en dan ontvangen zij bezoek vanuit de parochie.
Daarnaast heeft de werkgroep in april/mei een bijeenkomst van een dag waarbij alle mensen uitgenodigd worden ook uit andere parochies vanuit Noord Oost Friesland.

In okt/nov. is er in de Bonifatiuskerk in samenwerking met de werkgroep gezinsviering een samenzijn na de gezinsviering met creatieve invulling.
Hier worden de deelnemers van Scheepsmaatjes die tot de parochie van Titus Brandsma horen voor uitgenodigd. Samen met de jeugd is er na de viering een creatieve activiteit n.a.v. van  het thema van de viering. Hiervoor worden de mensen van de doelgroep benaderd die echt onder de Titus Brandsmaparochie vallen.
Alle deelnemers krijgen jaarlijks  een verjaardagskaart en een nieuwjaarskaart.

De werkgroep bestaat uit 6 leden.

1. M.L. Scheffers, creativiteit
  2. H. Boekhout, inkoop.
  3. H. Sijens, verslaggeving Kerkvenster
  4. G. Kamsma, notulist
  5. T. van Hofwegen, voorzitter en penningmeester
  6. Pastor G. Kamsma, pastorale ondersteuning
  7. secretariaat, vacant.

Daarnaast zijn er parochianen waarop we een beroep kunnen doen m.b.t. muzikale begeleiding N. Homan en P. Pasveer.
En op een aantal parochianen voor het vervoer en begeleiding.

Schuld Hulp Maatjes

Een stad als Leeuwarden kent helaas steeds meer mensen die met financiële problemen te kampen hebben. Vaak ontstaan daardoor ook structureel schulden die op eigen kracht niet of bijna niet kunnen worden opgelost. Vaak zijn deze schulden buiten hun schuld om ontstaan, bijvoorbeeld doordat men werkloos of ziek werd, maar ook iets als een scheiding of een te duur afgesloten lening kan hebben geleid tot schulden. Geldzorgen kunnen je denken en je gedrag gaan beheersen. Dat kan zo erg worden, dat je hulp van anderen nodig hebt om die zorgen de baas te worden. Voor die hulp kan een Schuldhulpmaatje zorgen ! Meer weten: kijk op www.schuldhulpmaatjeleeuwarden.nl

In Leeuwarden is op 27 juli 2015 de Stichting ‘Verstandig Met Inkomen’ opgericht die opereert onder de werknaam: ´SchuldHulpmaatje Leeuwarden´. Dit betekent dat deze stichting lid is van de landelijke Vereniging Schuldhulpmaatje Nederland en zich daarbij ook verplicht te opereren volgens de afspraken van deze landelijke vereniging.

SchuldHulpMaatje Leeuwarden is opgericht en wordt ondersteund door de deelnemende kerken in het Diaconaal Platform Leeuwarden. Na de start, vorig jaar juli, is SchuldHulpMaatje Leeuwarden uitgegroeid tot een goed draaiende organisatie met nu 21 opgeleide maatjes (vrijwilligers dus) en 2 opgeleide, eveneens vrijwillige, coördinatoren.

In het afgelopen jaar zijn er zo’n 50 hulpaanvragen binnengekomen, die deels dit jaar al konden worden afgehandeld. Veel andere hulpvragers vereisen echter een langere ondersteuning van een maatje.

De meeste aanvragen kwamen via de sociale wijkteams maar ook een aantal via de landelijke website of via onze eigen, lokale website.

Een aantal maatjes heeft dit jaar de aanvullende opleiding Schuldhulpmaatje-Jong gevolgd, speciaal voor de ondersteuning van jongeren.

Meer info? Ga naar onze website www.schuldhulpmaatjeleeuwarden.nl ! Hulp nodig? Eveneens de website.

opdracht bij Dominicus   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      DSC00464