Warning: Declaration of aec_contributor_list::form() should be compatible with WP_Widget::form($instance) in /customers/e/e/4/titusbrandsmaparochie.nl/httpd.www/wp-content/plugins/ajax-event-calendar/inc/widget-contributors.php on line 64 Zieken en ouderen - Titus Brandsma Parochie Leeuwarden

Zieken en ouderen

Doel: de onderlinge verbondenheid onder de ouderen van onze parochie gestalte geven door

• huisbezoeken aan ouderen en zieken van de parochie
  • wijkbijeenkomsten voor ouderen en
  • bezoek aan zieken in MCL en tehuizen.

Er zijn drie werkgroepen: Leeuwarden-Zuid, Leeuwarden-Noord en Leeuwarden- West, Stiens en omliggende dorpen.
Daarnaast zijn er twee werkgroepen (Noord en Zuid) die elk een bepaald deel c.q. wijk van de stad onder hun hoede hebben voor het bezoekwerk aan ouderen die niet naar de middagen komen.

Contactpersoon van de werkgroep: Gerard de Boer, inja.gerard@telfort.nl, 058-2664184

Nieuwe ontwikkelingen

• Aan alle parochianen van 80 jaar en ouder
  • Weet u dat er in onze parochie gezellige middagen voor u worden georganiseerd?
  • Weet u dat deze middagen georganiseerd worden in St. Jozef, De Stelp en in de Dominicuszaal?
  • Weet u dat iedere parochiaan van 80 jaar en ouder daar van harte welkom is?
  • Weet u dat indien gewenst u met de auto gehaald en weer thuis gebracht kunt worden?
  • Weet u dat er nu ongeveer 80 leeftijdsgenoten regelmatig naar deze gezellige middagen gaan?
  • Weet u dat deze groep ook één keer per jaar een gezellig uitstapje maakt?
  • Weet u dat wij in onze parochie ook het bezoek aan huis kennen?
  • Weet u dat u ook kunt aangeven of u bezoek wilt van een mede-parochiaan?

Voor iedereen die nu naar de middagen gaat of bezoek thuis krijgt zal dit wel bekend in de oren klinken. Toch gaat er iets veranderen. We gaan u namelijk wat betreft de middagen meer bieden. Vanaf februari 2016 kunt u naar middagen in zowel Huize St. Jozef als in De Stelp. Wat betekent dit dan voor u?

Drie werkgroepen

In onze parochie zijn drie werkgroepen actief bezig met het organiseren van gezellige middag activiteiten voor u. De ene groep doet dat negen keer per jaar in Huize St. Jozef, de andere groep zes keer in De Stelp en de derde groep twee keer in de Dominicuszaal. Iedere locatie heeft zo zijn eigen programma met oudere parochianen uit de buurt. De drie werkgroepen gaan vanaf februari 2016 de krachten bundelen en willen u de gelegenheid bieden ook eens naar een andere locatie te gaan.

Twee wijken

Om het toch wat overzichtelijk te houden is de parochie in twee ‘wijken’ verdeeld: Wijk A en Wijk B.
Wijk A ligt ten noorden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden- Harlingen en wijk B ten zuiden daarvan. In wijk A staat Huize St. Jozef en in Wijk B staat De Stelp. Gaat u nu naar Huize St. Jozef of De Stelp dan verandert er weinig voor u, tenzij u aangeeft ook eens naar een andere locatie te willen gaan. Parochianen die vanaf februari 2016 voor het eerst gebruik gaan maken van de middagen, kiezen in principe voor de locatie in hun wijk. Kortere reistijd en meer kans om bekenden te ontmoeten liggen daaraan ten grondslag.
De twee middagen in de Dominicuszaal blijven bestemd voor die parochianen die daar nu ook al naar toe gaan.

Bezoek aan huis

Behalve dat er gezellige middag activiteiten worden georganiseerd, kennen we in onze parochie ook het bezoek aan huis. Een team van vrijwilligers bezoekt nu met vaste regelmaat zieke en/of oudere parochianen die om uiteenlopende redenen niet naar de middagen kunnen komen. Dat blijft zo. Alleen geldt ook hier zoveel mogelijk de verdeling in wijk A en wijk B. Dit i.v.m. reistijd en bekendheid in de wijk.

Contactpersonen

Wij gaan ervan uit dat u nu weet wat er vanuit de parochie voor u georganiseerd wordt. Mocht u toch nog vragen hebben of u willen aanmelden voor de middagen of bezoek thuis dan kunt u terecht bij:

Bezoekwerk nieuwe stijl

Om dit prachtige programma van bezoekwerk ook in de toekomst te kunnen aanbieden zijn we op zoek naar parochianen (vanaf ca. 30 jaar) die gemiddeld één keer per maand een oudere of zieke parochiaan willen bezoeken. Kunt u goed luisteren, bent u geduldig en betrokken en gaat u vertrouwelijk om met wat u hoort of ziet, dan bent u de parochiaan die we zoeken. De groep die het bezoekwerk nu doet is eigenlijk te klein. Zij bezoeken vaak meer dan één parochiaan en dat kost hen best veel tijd. Ook is een kleine groep kwetsbaar qua inzet.

Het streven is nu om het bezoekwerk zoveel mogelijk een-op-een gestalte te geven. U als bezoeker bouwt zo een relatie op met een mede-parochiaan die daar – gezien de opgedane ervaringen tot nu toe – meer dan content mee is. Het voordeel voor de bezoeker is dat die qua tijd per maand slechts circa twee uur kwijt is, maar daar staat tegenover dat hij of zij vaak met een meer dan tevreden gevoel huiswaarts keert.

Mocht u tijd en zin hebben om aan dit bezoekwerk een bijdrage te leveren, meldt dit dan bij één van bovengenoemde personen. Gerard de Boer zal vervolgens contact met u opnemen. In een persoonlijk gesprek met u wordt bekeken of we u dan kunnen “koppelen” aan een zieke of oudere parochiaan.

Werkgroepen Zieken en Ouderen, Titus Brandsma Parochie Leeuwarden.