Warning: Declaration of aec_contributor_list::form() should be compatible with WP_Widget::form($instance) in /customers/e/e/4/titusbrandsmaparochie.nl/httpd.www/wp-content/plugins/ajax-event-calendar/inc/widget-contributors.php on line 64 Hoop-tour - Titus Brandsma Parochie Leeuwarden

Logo Hoop-tourHOOP-tour zaterdag 30 mei 2015

Op zaterdag 30 mei liet de Titus Brandsma Parochie zien dat zij niet meegaat in de teneur van afbraak van geloof of kerk, maar dat zij een levendige en dynamische parochie is, die het Woord van God integreert in het hedendaagse leven. Dat deed zij door een open dag te organiseren, waarbij diverse groepen uit de parochie laten zien hoe de Titus Brandsma Parochie een levende geloofsgemeenschap is.

Naar buiten

Is dat nodig? Ja, wij denken dat het goed is om met ons geloof naar buiten te treden. Om het negatieve imago af te schudden en om mensen de waarde en de vreugde van het geloof te laten zien. Door geloof en daad aan elkaar te koppelen.

Een paar dagen voor het conclaaf sprak de Argentijnse kardinaal Bergoglio voor de vuist weg zijn medekardinalen toe over zijn visie op de kerk van vandaag. Op basis van die woorden kozen ze hem op 13 maart 2013 tot paus.

Citaat:

“Evangelisatie is de bestaansreden van de Kerk. Het is Jezus Christus zelf die ons van binnenuit daartoe aanzet.”Evangelisatie … veronderstelt in de Kerk onverschrokken vrijheid van spreken, …. Ze is geroepen uit zichzelf te treden en naar de randen te gaan. Niet alleen naar de geografische randen, maar naar de grenzen van het menselijk bestaan. Als de Kerk niet uit zichzelf treedt om het Evangelie te verkondigen, draait zij om zichzelf. Dan wordt zij ziek, zoals de gekromde vrouw in het Evangelie. Het kwaad dat zich in de loop van de tijd in de kerkelijke instituties ontwikkelde, heeft zijn wortel in dit op zichzelf gericht zijn” In het boek Openbaring (3,20) zegt Jezus dat hij aan de deur staat en klopt. In de Bijbeltekst gaat het er klaarblijkelijk om dat Hij van buiten aanklopt om binnen te komen. Maar ik denk aan de keren dat Jezus van binnenuit klopt, opdat wij Hem naar buiten laten gaan.”

Geloven in het dagelijks leven

Jezus klopt aan de binnenkant van de deur van onze kerk. Hij wil naar buiten, naar de tallozen die Hem nodig hebben: in hun eenzaamheid, in de kwetsuren die het leven hun heeft aangedaan, in hun zoeken naar zingeving, naar geluk en liefde. Hij wil hun iets van zijn (leven veranderende) liefde laten ervaren. Dóór (via) ons. Hij heeft immers geen handen dan ónze handen om zijn werk te doen, geen mond dan de ónze om zijn woorden te spreken. Wij zijn het Lichaam van Christus in deze tijd.

Twee aan twee op pad

Tijdens de HOOP-tour gingen steeds twee parochianen op pad: om zieken en ouderen te bezoeken, om mensen in de stad uit te nodigen naar de Bonifatiuskerk te komen, mensen rond te leiden door de Bonifatiuskerk, om mensen te vragen een kaarsje te komen opsteken en om naar de Paasmusical te komen kijken en luisteren. Er was ook een presentatie van jongeren die twee aan twee diaconale activiteiten hebben vastgelegd, er was koffie, thee en limonade voor de kinderen, thema gesprekstafels om kennis te maken met onze verdere activiteiten, mensen konden praten over het geloof, hun geloofsvoetafdruk invullen of vertellen over de eigen geraaktheid door de Blijde boodschap.