Op maandag 11 maart opent voorzitter Clara Bakker de ledenavond met een toepasselijk gedicht en enkele huishoudelijke mededelingen. Daarna geeft zij het woord aan mevrouw Corry Algera van Sari Fashion uit Joure. Corry begint met een presentatie over eerlijke handel en mode.

 In 1989 zijn een paar dames van de Wereldwinkel uit Oene begonnen met het maken en verhandelen van verantwoorde kleding, gemaakt van verantwoorde stoffen onder de naam Sari Fashion. Momenteel zijn er 7 winkels/-verkooppunten in Nederland waaronder de winkel in Joure.

De bedoeling is om eerlijke handel te drijven met aandacht voor de positie van de vrouw en voor het milieu, de mogelijkheid van voorfinanciering te bieden zodat er continuïteit ontstaat voor de producenten. Tevens ijveren zij voor goede arbeidsomstandigheden en mag er geen kinderarbeid zijn.

De kleding komt uit ontwikkelingslanden maar ook uit Europa en is mens- en milieuvriendelijk.

De kleding wordt voor een groot deel gemaakt van 99 procent biologische katoen. In India, waar de meeste katoen vandaan komt, heeft de regering het bedrijf Agrocel in het leven geroepen. De boeren kunnen zich hier organiseren en in een coöperatieve setting biologische katoen verbouwen. Zij doen dit door druppelirrigatie en niet zoals in de normale katoenindustrie, die de landerijen onder water zet, wat heel veel water kost. Agrocel staat voor een vaste minimumprijs, 30 procent premie op biologische katoen, continuïteit, geen tussenhandel, voorfinanciering, training en ondersteuning en redelijke materiaalprijzen bij inkoop. Er zijn al 40.000 boeren bij aangesloten. Er worden geen pesticiden gebruikt maar men gebruikt de Neem tree, een inheemse boomsoort.

Naast katoen wordt ook viscose gebruikt, bamboe en hennep, dat een soort linnen geeft. De kleding wordt gemaakt door de Zusters van Assisi, vrouwen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Kazuri is een merk, dat handgemaakte keramische kettingen maakt. Het bedrijf is gevestigd in Kenia. Er worden kleiballetjes gedraaid, deze worden gedroogd in de zon en dan 1 voor 1 geverfd en daarna gebakken. Op het landgoed van Karen Blixen werken 340 vrouwen om deze kralen en kettingen te maken. Zij hebben recht op gratis gezondheidszorg.

Loop a live is een nieuw initiatief in de circulaire economie. Zij verzamelen oude kleding, die gerecycled wordt en dan weer gebruikt wordt om kleding van te maken.

Als laatste laat ze ons omslagdoeken zien van wol en katoen, die door Karigar in India gemaakt worden.

Na de pauze showen 9 dames van het KVG de nieuwe voorjaars- en zomermode van Sari Fashion. Zij doen dat met veel zwier en laten T-shirts, rokken, truien, vesten, jurken, jasjes en broeken zien. Een prachtige collectie, die er duurzaam en tijdloos uitziet. Het mooie materiaal zie je er duidelijk aan af. 

Clara bedankt de mannequins met een roos, de dames van Sari Fashion met een presentje voor hun inzet en de fijne avond, die ze ons bezorgd hebben en wenst iedereen wel thuis.

Vieringen binnenkort