Titus Brandsma

Heilige Titus Brandsma

 

De patroon van onze parochie is de Heilige Titus Brandsma. Titus Brandsma is een heilige zoon van onze parochie, geboren op het platteland van Oegeklooster nabij Bolsward.

Titus Brandsma (23 februari 1881 – Dachau, 26 juli 1942) is geboren als Anno Sjoerd Brandsma in Oegeklooster nabij Bolsward. Hij is door Paus Johannes Paulus II op 3 november 1985 zalig verklaard en op 15 mei 2022 door Paus Franciscus heilig verklaard. Titus Brandsma kan hiermee een Heilige zoon van onze parochie genoemd worden, al heeft hij slechts zijn vroege jeugd (tot 1892) in Bolsward doorgebracht.

Titus Brandsma was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist. In de Tweede Wereldoorlog verzette hij zich tegen de Duitse bezetter alsook tegen het nationaal-socialisme. Hij vond in het concentratiekamp Dachau de dood, in 1985 werd hij als martelaar door de Rooms-Katholieke Kerk zalig verklaard.

Brandsma was specialist in Middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de (Friese) katholieke emancipatie, het onderwijs en de journalistiek. Vanwege zijn strijd voor persvrijheid werd hij in 1942 door de Duitse bezettingsautoriteiten gearresteerd.

Hij kan gezien worden als een voorvechter van vrede en verzoening, persvrijheid, antifascisme, antidiscriminatie.

Het motto van Titus was: “Wij zijn niet op aarde om grote dingen te doen, maar de kleine dingen op grootse wijze te doen.” Hij inspireert hiermee heel veel mensen. Titus Brandsma laat zien dat het uitmaakt in welke maatschappij je leeft. Dat je je niet stil hoeft te houden als je het ergens niet mee eens kunt zijn. Dat je altijd op moet komen voor de mensen die geen stem hebben en die onrecht aan wordt gedaan. Spiritueel maar met beide voeten op de grond.

Pater Titus was Fries, familiemens, wetenschapper en hoogleraar, verzetsheld, journalist, martelaar en mysticus. Maar vooral was hij een intens gelovige, goede mens met een belangeloze bewogenheid voor zijn medemensen.

In de Sint Franciscusbasiliek is een gedachteniskapel voor hem ingericht. U vindt deze kapel links van het hoofdportaal, naast de kapel van Maria van Sevenwouden.

Vieringen binnenkort