Op 7 november 2022, de tweede ledenavond van dit seizoen, komen Henk en Jantina Dotinga, ambassadeurs van de Stichting Grannies2grannies Friesland de avond verzorgen.

Na een toepasselijk gedicht van voorzitter Clara Bakker en enige huishoudelijke mededelingen geeft zij hun het woord. Henk begint met een algemeen verhaal over de Grannies.

In Oeganda is door HIV-aids een hele generatie als het ware weggevaagd en zijn het de oma’s, die voor hun kleinkinderen zorgen. Ze wonen onder vaak erbarmelijke omstandigheden in hutjes, die bijna uit elkaar vallen en waar muskieten, ratten en slangen op bezoek komen.

In 2011 kwam Ria Bakker in Oeganda op bezoek bij haar familie en kleinkinderen en zag de vreselijke omstandigheden waarin de oma’s leven en bij terugkomst in Nederland heeft zij de stichting Grannies2grannies opgericht. De bedoeling is om geld te verzamelen om per jaar tenminste 5 stenen huisjes te kunnen bouwen. De huisjes worden gebouwd door de lokale bevolking en ook de stenen worden ter plaatse gemaakt van de aanwezige klei. Een huisje bouwen kost € 3200,- en dat is incl. wat meubilair en een klein zonnepaneel zodat men ’s avonds elektriciteit heeft, waardoor de kleinkinderen huiswerk kunnen maken.

Daarnaast is het heel belangrijk om voor onderwijs te zorgen en voor gezondheidszorg en daarom is Grannies2grannies aangesloten bij PEFO Uganda, een partnerorganisatie in Jinja, Oeganda, waar Justine Ojambo coördinator is. Er zijn inmiddels 110 groepen van grannies, die leren lezen, schrijven, voorlichting krijgen over hygiëne, gezondheid, landbouwmethodes en over hun rechten, zodat zij op kunnen komen voor hun kleinkinderen. De grannies bepalen trouwens onderling wie een nieuw huisje krijgt en bij de bouw zorgen zij voor eten en water, terwijl de lokale bevolking bouwt. Zij worden trouwens ook geholpen met het opzetten van een handeltje en ze kunnen deelnemen aan workshops, waar ze leren om bijv. kaarten te maken, armbanden, kettingen en waar ze naailes kunnen krijgen om eigen kleding te maken en artikelen om te verkopen.

Daarna leest Jantina een verhaal voor van Hadiija, een vrouw van 52 jaar, die zorgt voor haar dochter, vijf kleinkinderen en vele andere mensen, die aids hebben. Een ontroerend verhaal.

In de pauze is er de mogelijkheid om artikelen te kopen, die de Grannies gemaakt hebben en de opbrengst hiervan gaat rechtstreeks naar de Grannies.

Na de pauze een film uit 2018/2019 van de stichting “Max maakt mogelijk”, die zich ingezet heeft voor dit project, waardoor er meer huisjes gebouwd konden worden. In de film zie je Jan Slagter samen met Ria Bakker en Clara Dam op bezoek gaan bij de Grannies en het is ontroerend om te zien, hoe blij de Grannies zijn met hun nieuwe huis, hoe trots ze er op zijn en ook op hun handel. Ze hebben door hun verbeterde omstandigheden een enorme boost gekregen en stralen dat ook uit.

De Grannies in Nederland halen geld op door lezingen te geven op scholen en bij verenigingen en in de coronatijd hebben ze ca. 3000 mondkapjes gemaakt voor de verkoop. Al dit geld gaat rechtstreeks naar de Grannies en als men naar Oeganda gaat wordt dit door iedereen zelf betaald en niet door de stichting.

We hebben genoten van het enthousiaste verhaal van Henk en Jantina en zij krijgen dan ook een enorm applaus en van de voorzitter een presentje.

Daarna sluit Clara de avond en wenst iedereen wel thuis.

 

Vieringen binnenkort